November 2013

Het zou nu regentijd moeten zijn. We hebben een bewolkte week gehad met wat flinke buien, maar daar bleef het bij. Wel gingen toen onmiddellijk alle bomen in de bloei zoals deze kalebas met z'n maffe bloem. Helaas is er daarna dus te weinig regen gevallen en zijn de kalebassen zelf niet gekomen.
Blauw blauw




Onze groenteplantjes kan ik wel goed bijwateren en die doen het ook goed, als ze niet worden opgegeten door deze hagedis. Hier genoemd de blauw blauw. Langzaam verhardt de strijd met deze beestjes en de leguanen en zijn we nu een kas aan het bouwen waarin onze favoriete groentes veilig zijn.
Agave




Aan de andere kant van het huis vinden we planten in de categorie: die passen niet op het balkon. Deze prachtige agaves.

Regenboog spotten aan de noordkust

Tijdens een van onze verkenningstochten over het eiland kwamen we langs een grot met indianentekeningen, de oorspronkelijke bewoners van dit land. Interessant natuurlijk, maar leuker vonden we de vele vleermuizen die om ons heen vlogen. Wiki zegt dat het de langtongvleermuis is, die net als de kolibri nectar uit bloemen zuigt.

De kolibri (blue tailed emerald) is op dit moment absoluut mijn favoriete vogeltje hier. Ongeveer 7,5cm inclusief snavel en hij weegt 2,5g.
Ieniemienie kleine drukke vogeltjes die de hele dag door nectar verzamelen. Voor hen ben ik een grote trage blob als ik snel m'n camera optil om ze in een foto te vangen.
Dit vrouwtje heeft zojuist een borsthaar van Dirk gescoord voor een nieuw nestje ;-)

Gezellige herrieschoppers, de maisparkieten. Altijd lange verhalen naar elkaar kwetteren en dan weer keihard rondvliegen.

You talkin' to me?

 



Silver garden spider, geen nederlandse naam voor. Las later dat ze gemeen kunnen bijten, maar ben toch blij dat ik de foto gemaakt heb.
(En voor de duidelijkheid, klik op de foto voor de vergroting)





En weer een mooie ochtend met cactus skyline. Erg geschikt als bureaubladachtergrond...

Oktober 2013

Limoenboompje

Dankzij de warmte zijn er weer nieuwe dingen mogelijk en zo hebben we bij het ministerie voor landbouw, natuur en visserij (hebben een eigen kwekerij) dit limoenboompje en een mandarijnboompje gekocht. De limoentjes zaten er al aan.


Maar zo'n sappig boompje was natuurlijk onweerstaanbaar voor de plaatselijke eilandgeiten en daarom hebben we nu een volledig hek om de tuin aangelegd. Hierbij moesten wat stenen aan de kant en ontdekten we weer een nieuwe vijand. Gelukkig hebben deze schorpioenen erg opvallende kleuren.  o_O
Naja, ik ga er vanuit dat ze graag onder stenen wonen en niet in schoenen of zo...


Caladium
Dit blad van ongeveer 20cm lang kwam onverwacht uit een pot te voorschijn. Komt oorspronkelijk voor in het oerwoud. Inmiddels in vele kleuren en varianten verkrijgbaar.

Amerikaanse kleine zilverreiger

Ik dacht eerst een leguanenfeestje mee te maken, maar toen bleek dat de bovenste de ander probeerde om te duwen. Daarna volgde nog meer gerollebol en uiteindelijk rende er een weg. Normaal schuifelen ze een beetje, maar als ze haast hebben is het net of ze de rokken optillen en hoog op de poten halen ze dan een enorme snelheid. De winnaar keek me nog even doordringend aan en toen was 't voorbij.

Je ruimt wat rommel op en denkt 'hè, wat een gekke worm!' En als ie dan z'n zijn tongetje laat zien blijk het een minislangetje. Wiki zegt dat het een slang is uit de familie wormslangen en ook wel de blindslang wordt genoemd.  'Er bestaan geen mannetjes binnen deze soort. Uit ieder ei komt een vrouwtje'  Jeetje, wat lekker simpel! Maar ook wel een beetje saai misschien.

Dirk heeft een nieuwe hobby, mooie luchten fotograferen. En dat gaat hier makkelijk.
Hier de held himself op een kleine versie van de Natural Bridge, de grote is een paar jaar geleden ingestort. Daar waar de golven aan de noordkant van het eiland korrel voor korrel, jaar in jaar uit, de kustrotsen uithollen.

Augustus 2013


Aruba!
   Toen was daar ineens die vacature! En ik wist dat als ik die aan Dirk zou laten zien, dat alles wel eens radicaal zou kunnen veranderen. Hij kreeg de baan half april, we regelden ons een slag in de rondte en 30 juli stapten we uit het vliegtuig voor een avontuur van 3 jaar op Aruba.
Dit zal niet echt een zon, zee, strand blog worden, maar meer een huisje, tuintje, beestjes blog.

De eerste weken zaten we in een appartement met zwembad, geen overbodige luxe als je nog aan de warmte moet wennen.  Overdag gaan we vele instanties af, tussendoor het eiland verkennen met een schuin oog op goede woonlocaties.
Klein meisje in een grote auto.

We hadden niet echt een idee wat voor auto we wilden (onze duurste auto in Nederland kostte 750,-), maar er rijden veel grote auto's hier met druk textende mensen erindus om te voorkomen dat we geplet worden door de rest zijn we ook voor groot gegaan. Deze auto, een Ford Ranger XLT uit het mooie jaar 2000, werd aangeboden door mensen die terug naar Nederland gingen.


De eerste weken werden we door het tijdsverschil met Nederland ’s ochtends vroeg wakker. De ochtenden zijn hier geweldig en vaak gingen we wandelen bij de opkomende zon.
Vooral langs de woeste noordkust is het goed wandelen. Niet de typische strandfoto die je zou verwachten en wij waren ook wel onder de indruk van hoe-veel zooi er aan deze kust ligt.
Als we dan "thuis" kwamen werden we altijd begroet door de 2 vogels van de buren. Een ara en een groene papagaai, beide in hun eigen veel te kleine kooitje waar ze nooit uitkwamen. Mijn hart brak iedere keer als ik ze zag. Op de video is een van de geluiden te horen die de ara maakte.






Al gauw vonden we een leuk huisje, met een boel grond er omheen en de weinige buren op veilige afstand zodat we onze hobby’s, tuinieren en harde muziek luisteren, ongestoord kunnen uitoefenen.





Achter het huisje ligt een dam/bekken, die nu droog is, maar waar normaal gesproken het water uit de heuvels zich verzamelt en doorstroomt naar de volgende dam. Nu lopen er voornamelijk geiten en honden van buren die soms de tuin inlopen en die Dirk dan schuimbekkend en molenwiekend verjaagt.
Hagedissenseks

Bekje open tegen de warmte
Terwijl we poetsen en de tuin opruimen wordt er een nestje van de spotlijster voltooid, direct aan de veranda (vanaf nu porch genoemd). We kunnen relatief dicht in de buurt komen maar ze zijn niet echt bang voor ons.
Als ze even de pootjes strekt, maak ik gauw een foto van haar eieren.

Helaas, ik had zo graag een mini-ooievaartje in de struik gehangen, maar na lang broeden was ze ineens weg. En na een kleine inspectie met de zaklamp zagen we dat de eitjes onbevrucht waren.
Het is een veerkrachtig vogeltje, na een weekje zingen zit ze alweer op een volgend nest in een boom een paar meter verderop.
Onbevrucht eitje
Omdat zweten hier een nieuwe dimensie heeft gekregen, leggen we zo snel mogelijk een buitendouche aan. Daar omheen maak ik een moestuin waar het water in kanaaltjes naartoe stroomt.


September 2013

Het huis is schoon, de verhuizing gelukt en langzaamaan begint alles z'n plek te krijgen.

Mijn camera is ook gearriveerd en de dieren zitten er klaar voor. (Voor een groter beeld, klik op de foto.)

Dit is de prachtige groene leguaan. In Midden-Amerika ook wel de boomkip genoemd om z'n smakelijke vlees. Hier een beschermde diersoort. (Al weet ik niet hoe actief men met beschermen bezig is).
Als het geregend heeft, liggen ze met z'n allen te badderen in een poeltje en verder hangen ze graag op een cactus.



De draak in volle lengte

De spotlijster laat zien dat er niet met hem te spotten valt (grrrrrapje) en probeert de Caracara, een van de roofvogels hier, weg te jagen. Met succes ook.

Prachtige wolkenluchten, gecombineerd met een cactusskyline.








Deze grote gele pad komt af op het vliegjes aanbod die weer afkomen op de lampen op de oprit.
We hebben hem even in het zonnetje gezet. Zijn ogen zijn echt fantastisch mooi!










Een naar binnen gevlogen exemplaar




Dan zit je 's morgens heerlijk op je porch, het is nog relatief koel, geen muggen en dan beginnen deze insecten te "zingen". Ze zijn zo'n vijf centimeter groot en maken een geluid alsof er een trein in je hoofd tot stilstand komt. Gelukkig hebben ze na een tijdje allemaal een vrouwtje gevonden dat het mooi vond en wordt het weer rustig.






Uitzicht op de porch
Uitzicht van de porch
Deze is voor Tjeerd. In een dakraampje in de porch zat deze nachtvlinder. Hij lijkt klein, maar was zeker 8cm groot.
Ik weet dus niet welke soort het is.
Tijdens een wandeling in het nationale natuurpark Arikok struikel ik bijna over een ratelslang. Dirk maakt gauw nog een fotootje voor hij wegglijdt in de bosjes.





We krijgen een tip van een vriend dat bij hem in de buurt een nest van de holenuil zit. Het nationale symbool van Aruba, de Shoko. Een klein uiltje van 20 cm dat in de grond zijn nest uitgraaft.
We gaan vroeg op pad. De berg zand ligt naast een huis, dus ze zijn wel wat mensenactiviteit gewend. We gaan aan de overkant van de straat rustig zitten wachten.


Moeder laat zien dat ze de baas is.
En na een tijdje mag het gezin onder toeziend oog van moeders naar buiten. Eerst met z'n drieën.



En dan mogen ze alle vier een ommetje maken.
Prachtige vogels.